Kako smršati na zdrav način uz pravilnu ishranu

Da li ste se Vi nekad odlučili za dijetu kako bi za što kraći vremenski period „izgubili“ višak kilograma? Često se odlučimo za dijete koje obećavaju mnogo i tako podlegnemo raznim zabludama.

Neke od najčešćih zabluda su da namirnice bogate mastima u najvećoj meri utiču na povećanje telesne težine i pojavu gojaznosti ili da je dovoljno samo prestati sa unosom slatkiša i eto rezultata!

Glad je osećaj koji se javlja kada postoji fiziološka potreba za hranom.

Apetit sa druge strane predstavlja psihološku potrebu za određenom vrstom namirnica i povezan je sa osećajem ugodnosti nakon unosa hrane.

Zabluda koja vlada je da se masti nakon unosa direktno „lepe“ i uzrokuju višak kilograma. Realnost je da nas goji kalorijski suficit.

Na gojaznost utiču: genetska predispozicija, smanjena fizička aktivnost, konzumiranje šećera, konzumiranje alkohola u velikim količinama, neredovni obroci, manjak sna, stres… Sve to dovodi do usporavanja metabolizma i kalorijskog suficita- tj. unesemo više namirnica nego što potrošimo u toku dana, zbog čega dolazi do gojenja.

Masti imaju duplo više kalorija u odnosu na ugljene hidrate i proteine, ali su nam svakako neophodne zbog pravilnog funkcionisanja organizma. Postoji tačno propisan odnos nutrijenata koji će Vam omogućiti da ne preterate sa određenim namirnicama i da ostanete vitki i zdravi.

Da bi se rešili viška kilograma, neophodno je da ubrzamo metabolizam. Dnevni kalorijski unos je individualan– izračunava se za svaku osobu posebno. U najvećoj meri energetske potrebe zavise od bazalnog metabolizma i stepena dnevne fizičke aktivnosti. Energija potrebna za bazalni metabolizam zavisi od pola, uzrasta i telesne mase. To je energija koja se troši u stanju mirovanja, za disanje, rad srca i drugih unutrašnjih organa.

Ali pored toga potrebna nam je i dodatna energija za obavljanje svih fizičkih aktivnosti u toku dana – hodanje, trčanje, aktivnosti u toku slobodnog vremena…Kada saberemo ove dve vrednosti dobijamo broj kalorija koje treba da unesemo i koji je potreban našem organizmu u toku dana, a da se ne ugojimo.

Nekoliko smernica kako da ostvarite kalorijski deficit i da sprečite unošenje prevelike količine namirnica:

-Trudite se da jedete sporije i da duže žvaćete hranu

-Jedite visoko nutritivnu hranu, bogatu vlaknima kako bi vas osećaj sitosti što duže držao. Tu spadaju pasulj, brokoli, jabuke, pomorandže, spanać..

-Pre obroka popijte čašu vode, na taj način potreba za hranom biće manja jer će se želudac napuniti

-Izbegavajte ljuto, ljuta hrana podstiče lučenje želudačne kiseline što izaziva prividan osećaj gladi iako ste verovatno uneli dovoljno kalorija za taj obrok

-Ne preskačite obroke, naročito doručak i nemojte dozvoliti da pregladnite

-Za večeru unosite hranu bogatu proteinima

-U toku dana pijte kafu bez šećera i zeleni čaj, kofein ubrzava metabolizam i smanjuje apetit

-U čaj, sok ili kafu dodajte malo cimeta, on prirodno održava nivo insulina i samim tim normalizuje šećer u krvi

-Prevarite mozak – jedite hranu iz manjih tanjira i izbeći ćete prejedanje

Ukoliko Vam je potrebno nutritivno savetovanje, plan ishrane i računanje kalorija nudimo Vam rešenje! Naš klub raspolaže uređajima koji će nam omogućiti da izmerimo brzinu Vašeg metabolizma direktnim putem preko disanja, da odredimo koliki je procenat masti, a koliki mišićne mase u Vašem telu, da li unosite dovoljno tečnosti u organizam, koliko Vam je stvarno potrebno kalorija na dnevnom nivou i koliko energije iskoristite iz masti, a koliko iz ugljenih hidrata.

Redovna cena plana ishrane je 6000 dinara, ali tokom meseca Septembra biće na popustu 25% i cena će biti 4500 dinara.

Ostavite odgovor