Korektivno vezbanje

Korektivno Vežbanje

Mobilni telefoni, računari, savremen, moderan način života smanjio je potrebu za kretanjem i osnovnim funkcionalnim pokretima čoveka. Sedentarni način života dovodi do mišićno-skeletnih disfunkcija, uključujući bol u donjem delu leđa, povrede kolena, loše držanje tela a kasnije i do pojave deformiteta.

Korektivno vežbanje služi kao terapijski alat i predstavlja skup određenih vežbi za jačanje, istezanje i opuštanje mišića kako bi telo doveli u što pravilniji položaj. Trening se bazira na funkcionalnim vežbama, koristeći razne rekvizite i sprave.  Kada je trening doziran i programiran ispravno uz odgovarajući stručni nadzor, može pomoći klijentu da postigne, održi i unapredi svoje rehabilitacione ciljeve. Dobro osmišljen korektivni program vežbi povećava mišićne performanse, smanjuje težinu povrede kao i rizik od ponovnog oštećenja, takodje ubrzava oporavak. Korektivno vežbanje je namenjeno svima  koji imaju loše držanje tela, mišićni disbalans odnosno telesni deformitet, bez starosne granice.

Korektivno vežbanje

Jedna od tehnika koje se primenjuju u korektivnom vežbanju odnosi se na smanjenje prekomerne aktivnosti neuromiofascijalnih tkiva, primarna tehnika koja se koristi je self-myofascial release (SMR) uz pomoć foam roler-a. Druga faza korektivnog vežbanja odnosi se na istezanje skraćenog mišića i vezivnog tkiva neophodnog za opseg pokreta. Postoji nekoliko medota istezanja, dva najčešća jesu statičko istezanje i neuromuskularno istezanje. Cilj svakog istezanja je isti – poboljšanje fleksibilnosti. Posle prekomerne aktivnosti tkiva koje može ograničiti opseg pokreta sledi treća faza u kojoj je cilj aktivacija neaktivnih mišića i jačanje istih odnosno redukcija mišićnog disbalansa. Na kraju, četvrta faza uspostavlja neuromišićnu kontrolu uz pomoć više zajednički aktivnih mišića koji rade kao sinergija spajajući čitavo telo u jednu funkcionalnu celinu.

,,Nedostatak aktivnosti uništava dobru kondiciju svakog ljudskog bića, dok je kretanje i metodičke fizičke vežbe čuvaju i održavaju”. –  Platon

Stefan Vasić (personalni trener i instruktor grupnih treninga)

Ostavite odgovor