Oslobodite se loših navika u Novoj godini: korak po korak do trajne realizacije ciljeva

Nova Godina je pravo vreme za postavljanje novih ciljeva, što nosi sa sobom veliko uzbuđenje i dodatnu motivaciju. To je vreme kada sve naše želje isplivaju na površinu, osećamo se optimistično, trudimo se da ih stavimo na papir i  napravimo kratkoročne i dugoročne strategije za njihovo ostvarivanje. Međutim, kada dođe vreme za njihovu realizaciju stvari baš i ne idu kako smo planirali. Najčešći problem jeste istrajnost u odluci i dugoročna motivacija. Osećali ste se motivisani, spremni na promene i uzbuđeni da ostvarite svoje ciljeve

Međutim, ne vidite uvek uspeh? Kako možete to da promenite?

Jedna od loših navika koja može biti uzrok jeste ukoliko ste okupirani postizanjem rezultata umesto da se bavite promenom životnog stila.

Većina ljudi može da napravi iznenadnu promenu u kratkom vremenskom periodu, ali ako želite da postignete trajne rezultate, biće potrebna održiva promena da bi se to ostvarilo. Postoji mnogo faktora koji utiču na postizanje ciljeva vezanih za zdravlje, ali kreiranje akcionog plana može vam pomoći da napravite korak od samo dobrih planova – ka dobrim rezultatima.

Od suštinskog je značaja da imate prave ciljeve pre nego što pokušate da napravite plan da ih ostvarite.

Evo nekoliko pitanja koja možete da postavite sebi kako biste bili sigurni da ste postavili realne i održive ciljeve:

Da li ovi ciljevi i dalje odražavaju rezultate koje biste želeli da vidite?

Da li mislite da neki od vaših ciljeva treba da se prilagodi? Ako jeste, kako biste ih prilagodili? Možda ste već postigli jedan ili više ciljeva koje ste prvobitno postavili i spremni ste za novi izazov. Takođe je moguće da želite da prilagodite svoje ciljeve kako bi bili realističniji ili relevantniji za period u kojem se trenutno nalazite.

Da li biste želeli da postavite neke nove ciljeve?

Kada ponovo pregledate i revidirate ciljeve, zapišite ih i napišite zašto vam je svaki od njih važan – prepoznavanje pravog “zašto“ će vam pomoći da se fokusirate na svoju unutrašnju motivaciju za postizanje istog. Unutrašnja motivacija opisuje ponašanje koje je vođeno unutrašnjim nagradama. Unutrašnja motivacija bi značila da ste odlučili da idete na trening jer uživate u svojim treninzima (unutrašnja nagrada).

Ciljevi generalno spadaju u jednu od dve kategorije: ciljevi ishoda ili ciljevi procesa.

Cilj ishoda navodi konkretan ishod koji biste želeli da vidite. “Želim da smršam 10kg do kraja mog četvoromesečnog programa treninga“. Cilj procesa navodi šta je potrebno učiniti da bi se postigao taj cilj. “Da bih izgubio 10kg do maja 2022, treba da jedem tri uravnotežena obroka dnevno i vežbam najmanje 30 minuta dnevno, četiri dana u nedelji.“ Pojednostavljeno rečeno, cilj ishoda objašnjava kuda idete, a cilj procesa opisuje kako doći do toga.

Da biste formulisali plan kako da postignete svoje ciljeve, morate da budete konkretni šta ćete morati da uradite da biste uspeli. Cilj je gubitak težine, a fokus tokom programa biće vežbanje i ishrana. Ciljevi procesa mogu izgledati ovako:

Cilj ishoda: Izgubiti 10 kg do početka maja 2022

Ciljevi procesa:

  1. Tri personalna treninga nedeljno i šetnja 30 minuta dnevno najmanje pet dana u nedelji.
  2. Jedete tri uravnotežena obroka dnevno, uključujući 1-2 porcije povrća po obroku, nemasnih proteina, jednu porciju neprerađenih ugljenih hidrata i jednu porciju izvora zdravih masti.
  3. Jedete izvan kuće (fast food) maksimalno 2 puta nedeljno.

Kada ste odredili ciljeve procesa, vreme je da napravite plan!

NAPRAVITE PLAN

Kao i kod svakog plana, morate znati kuda idete, kako ćete tamo stići i odakle početi. Cilj ishoda nam govori kuda idemo, ciljevi procesa nam govore kako stižemo tamo, ali kako da znamo odakle da počnemo?

Da biste započeli proces morate da procenite trenutno stanje odnosno gde se trenutno nalazite sa svakim od njih. Vodeći se primerom iznad, evo šta biste mogli da uradite:

  1. Cilj: Tri personalna treninga nedeljno i šetati 30 minuta dnevno najmanje pet dana u nedelji.

-Trenutna rutina vežbanja: Pohađanje tri personalna treninga nedeljno i šetanje 30 minuta dnevno, dva dana u nedelji.

  1. Cilj: Jedite tri uravnotežena obroka dnevno, uključujući 1-2 porcije povrća po obroku, nemasnih proteina, jednu porciju neprerađenih ugljenih hidrata i jednu porciju izvora zdravih masti.

-Trenutne navike u ishrani: Ne obraćam pažnju, jedem kad mogu.

     3. Cilj: Jedete maksimalno 2 obroka nedeljno van kuće (fast food).

– Trenutne navike u ishrani: jedem sedam obroka nedeljno van kuće.

Poradite na svakom od ciljeva pojedinačno, jedan po jedan. Ovo je najbolje za stvaranje dugoročne promene ponašanja i negovanje zdravog načina života.

U ovom procesu, počinjemo tako što postavljamo dugoročne ciljeve, a zatim strateški sužavamo ciljeve dok ne dobijemo manje, ostvarive korake koji će vam pomoći da promene svoje navike korak po korak.

Proslavite svaku pobedu, ali uvek ostanite fokusirani na cilj kako biste nastavili da napredujete. I pre nego što shvatite, proći ćete kroz ciljnu liniju. Suština je da uživate u procesu i ne zaboravite – korak po korak do velikih rezultata!

Ostavite odgovor