Personalni trener – koliko košta usluga i da li treba da ga angažujete?

Sertifikovani personalni trener je osoba koja je edukovana i dobro obučena da osmisli program vežbanja koji će vam pomoći da postignete svoje fitnes ciljeve i poboljšate sveukupo zdravlje na bezbedan i efikasan način. Svako ko razmišlja o angažovanju personalnog trenera mogao bi se zapitati: „Koliko košta trening sa personalnim trenerom?“ ili: „Da li je angažovanje personalnog trenera zaista vredno toga?

U ovom blogu iznećemo Vam neke činjenice koje mogu da vam pomognu da odlučite da li je angažovanje personalnog trenera pravi potez za vas dok se pripremate da postignete svoje fitnes ciljeve.

Koliko generalno košta trening sa personalnim trenerom?

Rad sa ličnim trenerom u proseku može koštati između 15 i 50 evra po satu. Pošto razlike u ceni mogu da variraju u velikoj meri od grada do grada, od teretane do teretane, ne postoji jedinstven odgovor na ovo pitanje. Postoji nekoliko činjenica koje će uticati na to koliko plaćate usluge personalnog trenera:

Iskustvo personalnog trenera. Kako treneri stiču više iskustva i znanja kroz dodatne edukacije i seminare, dobijajući sertifikate i akreditive, cene njihovih usluga će se prirodno povećavati kako bi odgovarale onome što mogu da ponude.

Lokacija. Treneri u velikim gradovima će imati veću i cenu (zbog viših troškova režije, itd.), dok manje naseljena, ruralna područja mogu biti jeftinija.

Vrsta kluba. Manji, privatniji studiji mogu naplaćivati više, dok veći fitnes centri mogu imati nešto niže cene za veći broj ljudi.

Da li treba angažovati personalnog trenera?

 Razlozi zašto bi trebalo angažovati ličnog trenera

Postoji mnogo razloga (više nego što možemo nabrojati!) da angažujete sertifikovanog personalnog trenera koji će vam pomoći da postignete svoje ciljeve. Sertifikovani personalni treneri su kvalifikovani da pomognu klijentima u ostvarivanju različitih ciljeva, uključujući: gubitak težine, prevenciju povreda, sportske performanse i poboljšanje celokupnog kretanja za aktivnosti svakodnevnog života. Evo nekoliko dodatnih razloga zbog kojih bi trebalo da razmislite o radu sa personalnim trenerom:

 1. Da dobijete personalizovani plan vežbanja. Umesto da sami nasumično birate vežbe u teretani ili radite iste vežbe iznova i iznova, sertifikovani personalni trener će koristiti procene fizičke forme i zajedno sa vašim ciljevima programirati vežbe za treninge koji su prilagođeni vašim potrebama.
 2. Da poboljšate fizičku formu. Ovo je možda očigledno, ali iznenadili biste se koliko puta treneri čuju nešto u stilu: „da prvo dođem u bolju formu, a onda ću doći kod vas na treninge“. Ne postoji minimalna kondicija za rad sa personalnim trenerom.
 3. Da naučite pravilnu tehniku i uopšteno pravilno kretanje. Sertifikovani personalni treneri mogu vam pomoći da poboljšate ravnotežu, koordinaciju, snagu kora, ukupan kvalitet pokreta i zdravlje. Pored toga, oni će paziti da li je vaša tehnika dobra dok izvodite vežbe.
 4. Sami ne vidite rezultate. Možda redovno vežbate i osećate se prijatno u teretani, ali ne vidite rezultate koje biste želeli da vidite. Možda je vreme da angažujete stručnjaka koji će vam pomoći i uputiti vas u pravom smeru.
 5. Da imate veću odgovornost. Plaćanje usluge i saznanje da vas neko očekuje u teretani smanji će izostanke sa treninga i pomoći vam da budete istrajniji i redovniji.
 6. Da biste smanjili rizik od povreda. Personalni trener će izabrati vežbe koje su bezbedne za vas, a takođe će vam pokazati kako da ih pravilno izvodite, smanjujući rizik od mogućih povreda i pretreniranosti.

Razlozi da ne radite sa personalnim trenerom

Verovali ili ne, postoje slučajevi kada je bolje ne angažovati trenera, kao što su:

 1. Imate trenutnu povredu ili zdravstveno stanje koje vas sprečava da vežbate. Od vitalnog je značaja da dobijete dozvolu svog lekara da vežbate pre nego što angažujete trenera. Važno je napomenuti da ako imate trenutnu povredu ili ograničenje kretanja, možda još uvek postoje neke aktivnosti za koji imate dozvolu. Pitajte svog lekara ili fizioterapeuta za njihove preporuke za vežbanje.
 2. Niste spremni da se posvetite redovnoj rutini vežbanja. Možda je vaš raspored pretrpan ove sezone, ili jednostavno niste sigurni da još uvek želite da se posvetite redovnom vežbanju. Ovo su dobri razlozi za odlaganje angažovanja personalnog trenera. Biće bolje za sve ako sačekate dok ne budete spremni da se posvetite redovnom vežbanju!

Šta treba tražiti kod personalnog trenera?

Ako odlučite da je angažovanje personalnog trenera vaš sledeći korak, kako da znate na šta da obratite pažnu i šta da tražite? Navodimo vam nekoliko primera:

Proverite njihovu stručnost

Važno je da radite sa trenerom koji ima akreditovani sertifikat za personalne treninge. Takođe, možete da pitate o njihovom iskustvu – da li su radili sa klijentom koji je imao ciljeve koji su slični vašim? Da li je trener upoznat sa nekim zdravstvenim ograničenjima koja trenutno imate?

Ovo su neka pitanja koja možete postaviti kako biste potvrdili da je vaš trener stručan i opremljen da vam pomogne na vašem fitnes putu.

Zatražite reference

Možda će vam biti od pomoći da razgovarate sa bivšim ili sadašnjim klijentima trenera kako biste saznali kako je trenirati sa njim.

Ličnost personalnog trenera

Važno je odabrati trenera čija se ličnost dobro uklapa sa vašom. Prvo razgovarajte sa trenerom i saznajte da li vam odgovara ličnost trenera (osobine i način komunikacije). Potrebna su prva 2 do 3 razgovora kako biste mogli da kažete sa sigurnošću da li će Vam trener odgovarati, u pogledu ličnosti.

Dodatne specijalizacije trenera o kojima treba da razmislite

Lični treneri često imaju različite specijalizacije i stručnost u radu sa različitom populacijom, ili specifične oblasti stručnosti u koje su uložili dodatno vreme i resurse da bi stekli više znanja. Neki primeri uključuju:

 • Pre/postnatalni fitnes
 • Fitnes sa starijom populaciom (65+)
 • Vežbanje sa mladima
 • Bodibilding
 • Kondicioni trener
 • Korektivno vežbanje
 • Specijalista za gubitak težine odnosno mršavljenje
 • Grupni fitnes instruktor
 • Istezanje i fleksibilnost
 • Savetnik u ishrani

Ako tražite konkretne rezultate koji se uklapaju u kategoriju poput ovih gore navedenih, onda možete tražiti trenera koji ima dodatno obrazovanje, obuku ili specijalizaciju u toj oblasti.

Ako imate cilj u vezi sa zdravljem i fitnesom, ali niste sasvim sigurni kako da ga postignete, ili vam je potrebna pomoć na tom putu, onda će angažovanje personalnog trenera biti vredno svakog dinara.

Ono što sa ponosom možemo da kažemo jeste da je naš Fitness Zone tim, visoko stručan i obrazovan. Svi su završili ili su u procesu završavanja Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje i imaju po jednu ili više završenih dodatnih edukacija i specijalizacija kao što su: pravilna ishrana i suplementacija, gojaznost odnosno gubitak i održavanje telesne težine, trening snage odnosno povećanje mišićne mase, korektivno vežbanje (ukoliko imate problema sa deformitetima i bolovima u leđima), istezanje i fleksibilnost (ukoliko se osećate “ukočeno” i možete da izvedete male obime pokreta u zglobu) i još mnogo toga. I sve to uz dijagnostiku sa najsavremenijim aparatima i praćenjem napretka koji vam može biti potvrda da ste na pravom putu ka postizanju željenih rezultata.

Posetite nas na Spensu, adresa je Sutjeska 2 i uverite se u kompetencije i stručnost naših sertifikovanih personalni trenera. 😉

Ostavite odgovor