Kako održati kilažu nakon dijete?

Nakon što ste uspešno završili dijetu i postigli željenu kilažu, u narednom periodu ključno je održati postignutu težinu kako biste izbegli ponovno dobijanje kilograma. Održavanje željene težine zahteva određene promene u načinu života i navikama u ishrani. 

U ovom blog postu podelićemo sa vama nekoliko saveta koji su bitni za održavanje kilaže nakon dijete.

Nastavite da pratite svoj plan ishrane

Kada završite sa dijetom, veoma je važno da nastavite da pratite svoj plan zdrave i izbalansirane ishrane. To ne znači da morate brojati svaku kaloriju, već se fokusirajte na unos zdrave hrane bogate proteinima, vlaknima i zdravim mastima. Izbegavajte konzumaciju prerađene hrane, šećera i zasićenih masti.

Redovno vežbajte

Fizička aktivnost je ključna za održavanje zdrave težine. Nastavite da redovno vežbate najmanje tri puta nedeljno. Kombinujte kardio treninge sa treninzima snage kako biste ojačali mišiće i ubrzali metabolizam.

Dnevni unos vode

Voda je izuzetno važna za funkcionisanje kompletnog organizma. Veoma važnu ulogu ima i u procesu održavanja telesne težine. Ponekad osećaj gladi može biti znak dehidratacije, zato pre nego što posegnete za hranom, popijte čašu vode i sačekajte par minuta.

Budite umereni

Umerenost je ključna! Dopustite sebi da odstupite od vašeg plana ishrane, ali budite umereni. Nemojte sebi dopustiti da se povremeni izleti pretvore u naviku koja će vas udaljiti od vašeg cilja.

Naučite da kontrolišete stres

Stres može negativno uticati na vaše prehrambene navike. Stres može izazvati prejedanje ili konstantnu konzumaciju nezdrave hrane. Naučite da kontrolišete stresne situacije i u svoju rutinu uvrstite neke tehnike koji bi vam u tome pomogle poput meditacije, joge ili različitih tehnika disanja.

Spavajte dovoljno

San igra važnu ulogu kada je upitanju mršavljenje, ali i održavanje željene težine. Premalo sna utiče na hormonski status. Kortizol (hormon stresa), leptin (hormon sitosti) i grelin (hormon gladi) su samo neki od hormona koje nedostatak sna direktno pogađa. Nedostatak sna može dovesti do disbalansa hormona i povećane želje za hranom, što direktno utiče na vašu težinu, ali i celokupno zdravlje.

Takođe, san je vreme kada telo i um imaju priliku da se opuste i oporave od dnevnih stresnih situacija. Dovoljan broj sati sna pomaže u smanjenju stresa i poboljšava sposobnost suočavanja sa svakodnevnim izazovima.

Nemojte biti previše biti kritični prema sebi

Nakon dijete važno je da imate realna očekivanja i da ne budete previše kritični prema sebi. Ponekad može doći do manjih varijacija u težini zbog vode ili hormonskih promena, što je normalno. Fokusirajte se na svoj napredak i celokupno zdravlje, umesto konstatnog praćenja brojke na vagi.

Održavanje kilaže nakon dijete zahteva kontinuiranu predanost zdravom načinu života. Nastavite da pratite svoj plan ishrane i treninga, slušajte svoje telo, budite strpljivi i postavljajte realne ciljeve kako biste postigli dugoročni uspeh.

Ostavite odgovor