Kako smršati za 10 dana?

Mnogo je načina na koje možete u kratkom vremenu da izgubite kilograme. Na pitanje kako smršati prvo što Vam pada na pamet su razne dijete za mršavljenje. Ipak najbolji rezultati postižu se sa promenama u ishrani, više kretanja i povećanim unosom tečnosti.

Kada se pitate kako smršati najbrže, morate da znate da iako se kilogrami smanjuju brzo, neophodan je kontinuitet i istrajnost kako bi se proces nastavio. Mršavljenje  je proces koji traje i važno je da kombinujete različite metode kako bi rezultati bili najučinkovitiji.

Konačno, na Vaše pitanje kako smršati za 10 dana daćemo Vam odgovor u vidu 6 koraka koji će sigurno dati rezultate. Važno je da budete istrajni i da ne dozvolite da Vas druge obaveze odvrate od Vaših novih navika. Vrlo brzo ćete se osećati  bolje u svom telu a rezultati će biti vidljivi.

1. Izbacite grickalice

Prvi korak u procesu mršavljenja je regulacija ishrane. Promene u ishrani na samom početku neće biti lake ali za kratko vreme ćete prihvatiti zdrave navike i to će postati vaša rutina.

Na samom početku je važno da znate šta ne smete da jedete. Potpuno izbacite slatkiše, grickalice, brzu hranu i gazirane sokove jer to je ono što najviše goji.

Kada osetite potrebu za slatkišima odaberite voće jer ono sadrži prirodne šećere koji će zadovoljiti Vašu potrebu za slatkim. Uz to je puno vitamina i minerala. Gazirane napitke ili sokove u tetrapaku zamenite ceđenim voćnim sokovima. Umesto da grickate nezdrave slaniše odlučite se za bademe, lešnike, orahe… ali u kontrolisanim količinama. Preporuka je da orašaste plodove konzumirate u onoj količini koja Vam stane u šaku.

2. HIIT trening

Neka vežbanje postane Vaša navika. Predlažemo Vam HIIT trening (Hight Intensity Interval Training) koji ne traje dugo, svega 30 minuta ali daje brzo vidljive rezultate.

Ovaj trening se sastoji iz kratkih ali jakih intervala fizičke aktivnosti koji su praćeni adekvatnim odmorom između njih. Jaki intervali aktiviraju dodatno lučenje adrenalina što doprinosi razgradnji masti u telu. Na taj način masti postaju gorivo koje se koristi za obavljanje aktivnosti. Time se troši više kalorija i dolazi do bržeg gubitka masti.

Trening se prilagođava Vama i Vašem stepenu spremnosti. Rekviziti poput stepera, gume i ploče malih težina čine da ovaj trening ne bude monoton. Intenzitet HIIT treninga je visok i tokom rada osetićete umor, bol u mišićima i opšti zamor, ali upravo tada se dešava najveća promena.

Smenjujući kratke ali intenzivne intervale rada i intervale oporavka, umerenog intenziteta postiže se više nego tokom dužeg aerobnog vežbanja.

HIIT trening Vam može pomoći da:

U našem fitnes centru nudimo Vam HIIT trening koji veoma stučno i sa puno entuzijazma vode treneri koji će Vam pružati podršku tokom celog treninga.

3.       Trening snage

Prvo što Vam padne na pamet kada odlučite da smršate jesu kardio trening i dijeta. Tačno je da to daje dobre rezultate ali nikako ne smete da zanemarite trening snage u ovom procesu. Ovaj način vežbanja može sagoreti i više kalorija nego kardio trening jer čak i nakon treninga nastavljate da sagorevate masti.

Povećana mišićna masa usled treninga snage dovodi do većeg gubitka masti tokom vremena. Sam trening snage koristi ogromne količine energije, ali i  povećava Vašu ukupnu dnevnu potrošnju energije što dovodi do gubitka kilograma. Uz trening snage izgradićete mišiće a veća mišićna masa povećava sagorevanje masti svakog dana, a ne samo onim danima kada trenirate.

Kada vežbate, Vašim mišićima je potrebno više energije nego kada se odmarate. Ova energija potiče od sposobnosti Vaših mišića da razgrađuju masti i ugljene hidrate uz pomoć kiseonika. Dakle, tokom vežbanja dišete brže i srce tada radi jače kako bi pumpalo više kiseonika. Nakon što završite sa vežbanjem, unos kiseonika ostaje povišen kako bi se mišići vratili u stanje mirovanja razgradnjom skladištenih masti i ugljenih hidrata. Ovaj fenomen se naziva prekomerna potrošnja kiseonika posle vežbanja (EPOC) – poznatiji kao „efekat posle sagorevanja“.

Obim i trajanje efekta nakon sagorevanja zavisi od tipa, dužine i intenziteta vežbanja kao i od nivoa utreniranosti i ishrane. Ukoliko vežbe traju duže i koriste više velikih mišića onda i efekat nakon sagorevanja traje duže.

Trening snage može biti efikasan za dugoročnu kontrolu težine.  To je zato što veličina mišića igra glavnu ulogu u određivanju stope metabolizma u mirovanju (RMR), a to znači koliko je kalorija potrebno Vašem telu da funkcioniše u mirovanju. Povećane veličine mišića kroz trening snage poveaćavaju RMR, čime se povećava ili održava gubitak masti tokom vremena.

Trening snage pomaže u gubitku viška masti povećavajući sagorevanje nakon vežbanja , i povećanjem veličine mišića, čime se povećava broj kalorija koje se sagorevaju u mirovanju.

Kombinacijom treninga snage sa zdravom ishranom i drugim faktorima dodatno se gubi višak masti, a pored toga može doći i do drugih pozitivnih zdravstvenih prednosti.

4.   Hidratacija

O važnosti svakodnevne hidratacije govori podatak da je ljudski organizam sačinjen od 60% vode. Ovako visok procenat nameće potrebu da redovno pijete vodu i dok vežbate ali i u toku dana. Organizam ne zadržava višak vode i zato je važno svakodnevno unositi odgovarajuću količinu. Stručnjaci savetuju oko 2 litre vode dnevno koje zadovoljavaju potrebe odrasle osobe.

Vodu gubimo na više načina, u telesnim procesima kao što je znojenje, disanje, kijanje, za vreme velikih vrućina, za vreme vežbanja, putem urina i u ostalim procesima. Deo vode telo dobija iz namirnica a drugi deo je potrebno uneti u obliku tečnosti. Imajući u vidu da sokovi imaju veći broj kalorija najbolje bi bilo piti samo vodu.

Voda pomaže kod mršavljenja na različite načine – smanjuje apetit tako što stvara osećaj sitosti, ubrzava metabolizam, pomaže u smanjenju ukupnog unosa kalorija. Veliku ulogu ima i kod gubitka celulita. Unos vode utiče i na lipolizu, odnosno na proces kojim telo sagoreva masti.

Onog trenutka kada osetite žeđ, organizam je već dehidrirao. Kao posledica svakodnevne dehidratacije, javljaju se različite posledice koje možete primetiti – suva kosa, suva koža, lomljivi nokti, celulit, perut, suve i ispucale usne.

Saveti koji će Vam pomoći da redovno pijete vodu:      

5.      Detoksikacija

Kako biste svom telu omogućili da funkcioniše kako treba i da bi telo imalo snage za sve obaveze i aktivnosti pred koje ga svakodnevno stavljate, neophodno ga je povremeno očistiti od toksina. Toksini su sve ono što truje organizam, a najčešće su skladišteni u masnim naslagama u telu. Toksini se unose u organizam  putem hrane i pića, ali i putem disanja i preko kože.

Redovnim čišćenjem, organizam se oslobađa od svih otrova i postiže se bolja apsorpcija hranljivih materija što je potrebno za očuvanje zdravlja, obnovu energije i jačanje imuniteta.

Telo ima prirodne metode detoksikacije. Jetra je glavni organ detoksikacije uz pomoć bubrega i creva. Toksini se mogu izlučiti iz tela putem bubrega, creva, kože i pluća.  Usled dugorične nepravilne ishrane, stresa, prejedanja, nedovoljnog kretanja i uopšte loših zdravstvenih navika prirodni sistemi detoksikacije postaju preopterećeni. Tada se javlja potreba za dodatnim tretmanima detoksikacije.

Terapijske detoksikacije pokušavaju da aktiviraju i pomognu prirodne procese detoksikacije u telu. Takođe pokušavaju da eliminišu dodatno izlaganje toksinima i ojačaju telo i imuni sistem kako u budućnosti ne bi dolazilo do toksičnih neravnoteža.

Detoksikacija je proces koji ne bi trebao da se radi suviše često ali ono što može da joj pomogne jesu promene navika i dugoročna zdrava ishrana.

6. Masaže

Još jedna mogućnost koja će Vam olakšati put ka mršavljenju je masaža. Ukoliko je masaža urađena adekvatno i profesionalno, može pomoći u smanjenju viška masti u telu. Masaže celog tela direktno utiču na metabolizam, pomaže da se poboljšaju ukupni rezultati sa uspešnim gubitkom težine za kratko vreme.

Neke od prednosti masaže za gubitak težine su:

Postoji više vrsta masaža koje potpomažu mršavljenje, a mi Vam predlažemo 3 koje su se pokazale kao najučinkovitije.

1.  Limfna drenaža – ova masaža ima za cilj da izbaci višak nakupljenih masti oko limfnih čvorova i podstiče efikasnu drenažu limfnih čvorova. Kada se višak tečnosti efikasno ispere, mnogo je lakše smanjiti upalu i zadržavanje viška tečnosti u telu. Ukoliko se odlučite za ovaj oblik masaže važno je da se prvo konsultujete sa lekarom.

2.  Aromaterapijska masaža – Za pojedince koji se bore sa debljanjem izazvanim stresom, aromaterapijska masaža je jedna od najboljih masaža za mršavljenje u takvim slučajevima.

3.  Anticelulit masaža i vakuum masaža- Još jedna od efikasnih vrsta masaže tela koja podstiče gubitak težine je masaža celulita i vakuum masaže. Ovaj tretman je najefikasniji u smanjenju pojave celulita i oslobađanju od viška masnih naslaga sa tela.

 

Masaža za mršavljenje je efikasna samo kada se radi u kombinaciji sa vežbanjem i pravilnom ishranom. Ako se oslanjate samo na masažu tela da biste postigli željene rezultate, verovatno je da samo ona neće biti efikasna.

Zaključak

Svi gore navedeni fakori mogu da dovedu do brzih rezultata i da dodjete do Vašeg konačnog cilja, odnosno da izgubite kilograme. Čak i za 10 dana možete videti rezultate. Međutim, to je samo početak. Da biste postigli dugoročno dobre rezultate, veoma je važna Vaša istrajnost i upornost.

Ukoliko želite da trenirate pod stručnim nadzorom kao i da imate kontinuiranu podršku tokom celog procesa mršavljenja posetite nas u teretani Fitness Zone.

Ostavite odgovor