HIIT trening

HIIT – Šta je HIIT trening i koji su njegovi benefiti

Zašto je HIIT trening jedan od najpopularnijih treninga današnjice?

Zato što za svega 30 minuta, koliko traje trening, trošiš veliki broj kalorija, povećavaš kardio respiratornu izdržljivost, mišićnu izdržljivost, toniraš i oblikuješ mišiće celog tela.

HIIT (visoko intenzivni intervalni trening) je trening koji podrazumeva da u kratkim vremenskim intervalima radimo maksimalnim intenzitetom, u kombinaciji sa kratkim intervalima odmora koji su u toku ovakvog treninga podjednako bitni kao i sam rad.

Ključ za postizanje rezultata na ovom treningu, jeste upravo maksimalan intezitet. Dakle, potrebno je da izađemo iz zone konfora. To je onaj period kada nas peku mišići, srce hoće da iskoči iz grudi, a instruktor govori da ne odustanemo jer se tada dešava najveća promena. ????

Ali da ne bude zabune, HIIT trening može da uradi svako, jer je to vaš lični maksimalni intenzitet. U početku će broj ponavljanja koji uradite u jednom intervalu biti mali, koristićete lakše opcije svake vežbe ali vremenom, kako se povećava nivo fizičke forme, moćićete da uradite više i na taj način postignete sve benefite koje HIIT trening nosi.

Koji su to benefiti HIIT treninga?

 Ukoliko damo svoj lični maksimum, izazvaćemo takozvani EPOC efekat. To znači da će naše telo satima nakon treninga trošiti veliki broj kalorija dok pokušava da se vrati u prvobitno stanje, stanje u kojem je bilo pre treninga. Drugim rečima, telo će da sagoreva masnoće dok sedite kod kuće i čitate omiljenu knjigu ili gledate omiljenu seriju. I što smo više truda uložili na samom treningu, to ćemo duže nakon treninga trošiti kalorije.

Pored toga što trošimo veliki broj kalorija, HIIT utiče i na povećano lučenje hormona, kao što je somatotropin, koji utiče na rast mišića, zahvaljujući čemu dobijamo jače i lepše oblikovane mišiće. Pored mišića, ovaj hormon utiče i na kosti, povećavajući njihovu gustinu i na taj način povećava njihov kvalitet i smanjuje mogućnost preloma. Pored somatotropina, dolazi do povećanja i nivoa endorfina, poznatim kao hormon sreće, tako da ćemo se posle ovakvog treninga osećati zadovoljnije i srećnije.

Jedan od mojih omiljenih benefita, jeste taj što jača i mentalnu izdržljivnost, što nam omogućava da se lakše nosimo sa svakodnevnim stresnim situacijama, kao i to da utiče na naše samopouzdanje, tako da ćemo biti uspešniji u svemu što radimo.

S obzirom da je trening maksimalnog intenziteta, nakon kojeg je potrebno organizmu 72 sata da se oporavi, preporučeno je da se kombinuju do dva HIIT treninga nedeljno. I samo dva treninga nedeljno su dovoljna da nivo naše treniranosti pređe na jedan viši nivo.

Sada kada znamo sve činjenice o HIIT treningu,  ništa nas ne sprečava da ovaj trening uvrstimo u naš nedeljni raspored.

Ja vas čekam u sali i stojim na raspolaganju za sva pitanja i savete u vezi treninga.

Violeta Nikolajević (personali trener i instruktor grupnih programa)

Ostavite odgovor