Kako da ostanete fit tokom praznika?

Sezona praznika može biti vrlo izazovna kako biste ostali fit i u dobroj fizičkoj formi. Praznična trpeza, proslave i putovanja nose sa sobom težu organizaciju oko izbalansirane ishrane i ustaljenog režima treninga. Više vremena se provodi u zatvorenom prostoru a manje je vremena i volje za vežbanje.

Ne postoji univerzalni skup principa kako ostati fit tokom praznične sezone, jer se svi planovi ishrane i treninga razlikuju od pojedinca do pojedinca. Međutim, poželjno je odabrati zdrav pristup koji odgovara Vašem zdravstvenom stanju i ciljevima.

Stoga, ukoliko želite da smršate, potrebno je da budete svesni kalorija koje unosite tokom cele sezone praznika. Trebali biste da imate plan koliko kalorija ćete konzumirati tokom prazničnih obroka, i toga se pridržavati.

U slučaju da želite da održite svoju težinu, potrebno je samo da kontolišete svoje porcije tokom obroka ili da povećate vežbanje oko praznika. U tom slučaju možete biti sigurni da nećete dobiti nepoželjne kilograme niti ispasti iz forme.

Od suštinskog je značaja  da razumete da ne postoji univerzalni način da se izborite sa nagomilavanjem kilograma tokom praznika. Pristup, naravno, zavisi od Vašeg zdravstvenog stanja i fitnes ciljeva. Bez obzira da li želite da izgubite kilograme ili da zadržite Vašu težinu, poželjno je da to uradite na zdrav i održiv način.

U nastavku Vam predlažemo četiri faktora koji će Vam pomoći da ostanete u formi tokom praznika.

1. Podesite svoje okruženje za uspeh

Većina praznika uključuje zabave, okupljanja, poklone i obroke koji Vas izvlače iz Vašeg tipičnog okruženja i stavljaju u situacije koje menjaju Vaše ponašanje u ishrani.

Potvrđeno je da okruženje sa hranom može imati značajan uticaj na pojedince. Na primer, više voća i povrća u kući povezano je sa nižim dnevnim unosom kalorija. Možete primeniti neke pametne strategije tokom praznika kako biste osigurali da Vam okruženje olakšava postizanje cilja.

  • Pokušajte da ograničite količinu prazničnih poslastica koje držite u kući i držite se redovne liste za kupovinu namirnica i obroka na koje ste navikli.
  • Kada odete kod prijatelja na prazničnu zabavu, potrudite se da ne stojite izuzetno blizu kuhinjskog pulta gde je hrana na dohvat ruke. Uzmite u obzir svoje neposredno okruženje i blizinu kalorične hrane. To ne znači da nikada ne treba da provodite vreme u kuhinji, ali imajte na umu kako to utiče na Vaše ponašanje u ishrani.
  •  Ako putujete za praznike, ponesite sa sobom neke osnovne grickalice. Ne samo da ćete se na ovaj način pridržavati svojih čvrstih, zdravih navika u ishrani, već će Vam to takođe pomoći da držite meru u jelu tokom putovanja.

Ukoliko želite da naučite kako da se hranite pravilno pročitajte detaljnije informacija na linku.

2. Razmotrite unošenje alkohola

Unos alkohola može imati posebno štetan uticaj na Vašu formu tokom praznika.

Prvo, alkohol sadrži relativno prazne kalorije koje su često iznad Vašeg uobičajenog dnevnog unosa kalorija. Drugo, kada konzumirate alkohol,  postajete skloni da unosite više kalorija iz hrane. Konzumiranje alkohola povećava Vaš apetit i ukupan unos kalorija.

I kao podsetnik, alkohol takođe može negativno uticati na rast mišića, pravilnu ishranu, količinu vode u organizmu, oporavak mišića, nivo hormona stresa i imunološki sistem itd.

3. Ograničite količinu namirnica koje unosite

Tokom praznične sezone, kada se na trpezi nalazi izobilje hrane, možete jesti većinu namirnica u kojima uživate, sve dok kontrolišete količinu i ne prejedate se. To znači da možete da uživate u nekim od svojih omiljenih namirnica, ali poželjno je da kontrolišete veličinu porcija te hrane.

Ako smatrate da konzumirate veću količinu šećera nego što biste trebali, pročitajte blog 6 saveta kako da smanjite unos šećera u ishrani i saznajte da li je šečer zaista štetan.

4. Vežbajte redovno

Iako se tokom praznika većina ulenji, više vremena se odvaja za druženje, putovanja, nije dobro da zanemarite svoju rutinu vežbanja. Probajte da nađete motivaciju, da ipak ostanete dosledni svojim navikama i da ne zapostavljate treninge. U nastavku Vam predlažemo nekoliko vežbi koje će aktivirati celo telo i pomoći Vam da ostanete fit tokom praznika.

  • Trčanje: Trčanje je odličan način da sagorete višak kalorija koji unosite. To je aerobna vežba što znači da koristi kiseonik koji pomaže u razgradnji masti. Trčanje aktivira sve grupe mišića na telu i podstiče gubitak viška telesne mase. Prednost trčanja u odnosu na druge fizičke aktivnosti je što Vam nisu potrebni posebni uslovi. Možete trčati bilo gde, u bilo koje vreme i po bilo kakvom vremenu.
  • Ako više volite da vežbate u lepoj, toploj teretani, evo nekih vežbi  koje se preporučuju za maksimalno sagorevanje masti i kalorija.

Čučnjevi: Čučanj je efikasna vežba za poboljšanje mišićne izdržljivosti, snage i snage donjeg dela tela. Čučnjevi zahtevaju upotrebu više mišića, tetiva, gluteusa, kolena i zglob kuka. Stoga se smatraju složenim pokretom koji radi na sagorevanju više kalorija nego izolovanim pokretom.

Mrtvo dizanje: Ovo je još jedan složeni pokret koji ne radi samo na mišićima nogu, već i na skoro svakoj mišićnoj grupi u telu. To znači da ima visoku potrošnju energije i sagorevanje kalorija.

Kettlebell: Vežbe sa ketlbelom su efikasnosne u izgradnji snage i sagorevanju kalorija uz minimalnu opremu (često je dovoljan samo jedan kettlebell). Međutim, kako bi došlo do rezultata važan je način na koji koristite ovaj rekvizit. Jednostavno rečeno, kettlebells nude savršen recept za efikasnu rutinu vežbanja. Vežbe sa kettlebellom su dizajnirane da Vam pomognu da izgradite snagu koristeći otpor girija i sagorite kalorije koristeći složene pokrete sa više zglobova koji održavaju povećan broj otkucaja srca. Možete brzo da pređete sa jedne vežbe na drugu da biste smanjili odmor, maksimizirali rezultate i smanjili ukupno vreme koje provodite na vežbanju.

HIIT trening: Intervalni trening visokog intenziteta postaje sve popularniji u svetu zdravlja poznatom po svojoj sposobnosti da sagoreva mnogo masti i kalorija. Ovi intervali vežbi nižeg i većeg intenziteta mogu biti posebno efikasni kada se rade na mašini za veslanje ili na traci za trčanje.

Iskoraci: Iskoraci su odličan oblik kardio treninga koji sagoreva kalorije, a može se kombinovati sa treningom snage kada se dodaju bučice. Što su bučice teže, troši se više energije, pa je savet da počnete postepeno i vremenom povećavate težinu.

Burpee: Vežba kojom se razvijaju snaga i fleksibilnost mišića celog tela. Burpee, kombinuje plank, sklekove, čučnjeve i skokove u jednoj vežbi što je čini jednom od najefikasnijih kada je u pitanju ubrzavanje metabolizma.

Sve su ovo odlične vežbe za borbu protiv bilo kakve dodatne težine koju možete dobiti dok jedete bogate praznične obroke.

Dodatni saveti za vežbanje

Većina trenera radi i tokom praznika pa pokušajte da zakažete svoj trening u prepodnevnim satima. Na ovaj način ćete uraditi svoj trening pre nego što u toku dana izgubite volju za vežbanje.

Prisetite se ciljeva koje ste sebi postavili i koliko ste radili kako biste ih ostvarili. Preispitujući svoja dostignuća lakše ćete se podstaći da nastavite da vežbate.

Ukoliko Vam se ne izlazi iz kuće zbog hladnoće i lošeg vremena napolju, ili planirate duže putovanje, predložite Vašem trenru da radite online. Online treninzi su odlična opcija za rad tokom perioda praznika. Na taj način trener će Vam biti podrška i može Vam pomoći da dostignete svoje fitnes ciljeve.

Zaključak

Kako ne biste ispali iz forme tokom praznične sezone, od suštinskog je značaja da imate odgovarajući izbor hrane, da možete da kontrolišete količinu koju unosite, i da ne zapostavljate treninge.  Ako su izbori koje pravite u skladu sa Vašim ciljevima, onda možete da uživate u čarima praznika.

Praznici su prilika da uživate u svečanostima sa porodicom i prijateljima. Zapravo, praznici su kratak vremenski period u odnosu na čitavu godinu! U redu je da se opustite u granicama koje ne narušavaju Vaše zdravlje i ciljeve.

U našem klubu Fitness Zone možete da odaberete način vežbanja koji je Vama najpraktičniji. Bilo da se odlučite za grupne programe ili individualne treninge, budite sigurni da će sa Vama raditi stručni i prijatni treneri. 

Ostavite odgovor