“Kako skinuti stomak” – 8 načina kako da smanjite procenat masti na stomaku

Da li ste čuli da se trbušnjaci grade u kuhinji? Iako je ovo delimično tačno, to nije cela priča. Telesna mast treba da bude ravnomerno raspoređena i neophodno je da je imamo da bismo bili zdravi i da bi se naše fiziološke funkcije obavljale neometano.

Nesrazmerna količina masnog tkiva na stomaku nije idealna i svakako nije zdrava. Ovaj blog ima za cilj da pruži holistički pristup gubitku neželjenog “sala” na stomaku. To je promena načina života koja zahteva postepeno uvođenje promena .

8 načina kako da smanjite procenat masti na stomaku

  1. OGRANIČITE NEŽELJENI STRES

Kontinurani stres dovodi do produženog odgovora simpatičkog nervnog sistema. Dok su kratke reakcije simpatikusa sagorevanje goriva, dugotrajna aktivacija simpatičkog nervnog sistema ima suprotan fiziološki efekat.

Telo postaje uslovljeno da čuva, a ne da sagoreva rezerve energije. Dakle, ograničavanje stresa je prva linija odbrane od masti na stomaku.

  1. POVEAĆJTE UNOS VLAKANA I PROTEINA

Ishrana zaista utiče na procenat masti na stomaku. Ishrana bogata hranljivim materijama sastoji se od zelenog povrća, nemasnih proteina i lakih ugljenih hidrata koji podstiču pravilno punjenje gorivom i lako varenje.

Hrana sa visokim sadržajem masti i šećera neispravno stimuliše oslobađanje glukoze i insulina u krv što dovodi do odgovora na stres. Ova fiziološka kaskada povećava verovatnoću procenta masti na stomaku.

  1. NEMOJTE GRICKATI POSLE VEČERE

Istraživanja pokazuju da povremeni “post” – više od 10 sati bez hrane – može pomoći u podsticanju lipollize- fiziološke reakcije sagorevanja masti kao izvora energije.

  1. NE JEDITE HRANU SA VISOKIM PROCENTOM ŠEĆERA PRE SPAVANJA

Iako kao broj 3, povremeni post nije za svakoga. Ako morate da jedete posle večere, odlučite se za hranu sa niskim glikemijskim indeksom.

  1. VEŽBAJTE SVAKOG DANA NAJMANJE 30 MINUTA

Vežbanje 30 minuta i duže podstiče topljenje i razlaganje masti. Organizam pri laganom opterećenju koristi pretežno masti kao izvor energije, a glikogen (primarnu skladišnu formu ugljenih hidrata) čuva za velika i brza opterećenja.

  1. UNOSITE PUNO TEČNOSTI

Ovo je jedna od najvažnijih stavki. Iako se čini paradoksalnim piti vodu da biste izgubili masnoću na stomaku, dehidracija je izuzetno stresna i dovodi do intenzivnog odgovora na stres, što povećava skladištenje masti.

  1. OBEZBEDITE 8 SATI KVALITETNOG SNA

Nekoliko istraživanja pokazalo je da nedostatak sna doprinosi povećanju masnoće na stomaku. Najmanje 8 sati neprekidnog i regenerativnog sna dovodi  telo u optimalno stanje zdravlja. Da zaključimo, gubitak masti na stomaku je proces. Možete učiniti sve od navedenog ili samo nekoliko stvari. Suština je da budete dosledni i pažljivi sa svojim navikama! Jedite  i vežbajte na načine koji vam prijaju jer je to jedini način da trajno usvojite nove zdravije svakodnevne navike![/vc_column_text][vc_column_text]Za brze rezultate u našem fitnes centru imamo HIIT trening – trening posle kog trošite kalorije narednih 72h!

Više o HIIT treningu možete pročitati na linku https://fitnesszone.rs/hiit-visokointezivni-intervalni-trening/

Ostavite odgovor